- پایگاه خبری آذرقلم - https://azargalam.ir -

رونمایی از «ساز باس» ابزار جدید موسیقی آذربایجانی/ اجرای موسیقی آذربایجانی در مراکز گردشگری تصویب شد

آذرقلم: آلت جدید و متفاوت موسیقی سنتی و بومی خطه آذربایجان به نام ‘ساز باس’ که توسط استاد چنگیز مهدی پور، ابداع شده است، طی مراسمی در تبریز رونمایی شد.

به گزارش آذرقلم به نقل از ایرنا، عاشیق چنگیز مهدی پور، طراح و مبدع ‘سازباس’، در مراسم رونمایی این ساز جدید، به ضرورت طراحی و ساخت آن اشاره کرد و گفت: پس از تشکیل گروه ‘دالغا’، همواره جای خالی یک ساز متفاوت در میان سازهای عاشیقی دیده می شد و با توجه به اینکه ساز عاشیقی صدای زیر دارد، لذا حضور صدایی بم در کنار آن، نقش مکمل را می تواند ایفا کند.
مهدی پور با اشاره به اینکه در ‘سازباس’ تغییراتی در ساختار و همچنین سیم های ساز اعمال شده است، افزود: برای ساخت این ساز می توانستیم بر روی ساختار چوبی لایه ای از پوست حیوانی کشیده و صدای بم را تولید کنیم، اما در این حالت ساز از نظر سازه ای از موسیقی عاشیقی خارج می شد؛ به همین سبب تلاش شد تا با ایجاد تغییراتی در اندازه و سیم های ساز، صدای بم مورد نظر را تولید کنیم.
وی ادامه داد: این ساز یک اکتاو به بازه نت های ساز عاشیقی افزوده است و این امکان را فراهم می سازد تا نت ها و آهنگ های ساخته شده، توسط آهنگ سازان نامی سهل تر نواخته شود.
مهدی پور با یادآوری اینکه در ساخت این ساز بسیاری از جوانان هنرمند و خلاق نقش داشته اند و تجربه های خود را در به ثمر رسیدن این هدف با ما در میان گذاشته اند، ابراز امیدواری کرد با استفاده از این ساز شاهد زیبایی دو چندان در موسیقی عاشیقی باشیم.
به گزارش ایرنا، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی نیز در این مراسم با بیان اینکه بار دیگر با تلاش هنرمندان آذربایجان شاهد شکوه و عظمت هنر در این خطه هستیم، گفت: ثبت آثار هنری هنرمندان آذربایجان نه تنها در منطقه، بلکه در عرصه ملی و بین المللی از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و با گذشت زمان بر غنای هنر آذربایجان افزوده است.
محمد محمدپور اظهار داشت: طی سال های اخیر شاهد ایجاد فضای فراخ فرهنگی و هنری در استان بوده ایم و حضور پیشکسوتان را در این فضا عاملی مهم و اثر گذار می دانیم و معتقدیم با همراهی پیشکسوتان و اساتید هنری با جوانان فعال در حوزه فرهنگ و هنر امیدی وافر در راستای توسعه این عرصه به دست می آوریم و یقین می یابیم که با تعامل تجربه و دانش شاهد درخشش هنر آذربایجان در دنیا خواهیم بود.
وی اهتمام هنرمندان و اساتید موسیقی در تحول و پیشرفت این حوزه در سال های اخیر را امری شایسته و در خور منزلت و شان آذربایجان برشمرد و اضافه کرد: با تلاش های مستمر هنرمندان عرصه موسیقی در سال های اخیر شاهد تحولی شگرف در این هنر بوده ایم که در این راستا می توان به یکی از اقدامات و تلاش های بی وقفه هنرمندان در تشکیل اولین انجمن موسیقی عاشیقی در آذربایجان شرقی اشاره کرد.
محمدپور با تاکید بر اینکه رشد و شکوفایی عرصه‌های مختلف جامعه از جمله اقتصاد به رشد و ایجاد نشاط در حوزه فرهنگ و هنر وابسته است، افزود: زمانی شاهد رشد شاخص های اجتماعی خواهیم بود که نشاط در حوزه فرهنگ و هنر نمود یابد.
وی موسیقی عاشیقی را نماد بارز هنر آذربایجان عنوان کرد و گفت: این موسیقی هنری تمام و کمال است که به واسطه آن تمام چشمه های هنری وحدت یافته و به مخاطبان ارایه می شود.
محمدپور گفت: موسیقی عاشیقی که همواره گویای کرامت، عزت، بزرگی انسان ها بوده است، طی دوران مختلف تاریخی توانسته بسیاری از ناگفته ها را بازگو و مخاطبان را با جان و دل به پای موسیقی بنشاند.
وی موسیقی عاشیقی را عاملی موثر در رشد و نمو اخلاقیات، کرامت و همدلی جامعه عنوان کرد و همراهی اساتید هنری را در این راستا برای داشتن جامعه ای با کرامت و عزتمند ضروری دانست.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی نبوغ و تجربه غنی استاد عاشیق چنگیز مهدی پور را مهم ترین عامل موفقیت وی در این عرصه و همچنین طراحی ساز باس عنوان کرد و گفت: ایشان همواره در سال های گذشته به طور تخصصی در تلاش بود که بتواند حرفه خود را گسترش و به سطح اعلاء برساند و امروز شاهد هستیم که تلاش ها با طراحی سازی که مدت ها مطالعه و آزمایش را در پی داشت، به ثمر نشسته است.
محمدپور با بیان اینکه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی همواره از خلاقیت و نوآوری های فرهنگ و هنری حمایت خواهد کرد، اظهار داشت: خلاقیت و نوآوری در عرصه فرهنگ و هنر نشانه تلاش های هنرمندان و فرهنگیان این خطه است و این مجموعه همواره در کنار هنرمندان خواهد بود و با تمام توان از آنها حمایت خواهد کرد.

مدیرکل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی:

اجرای زنده موسیقی آذربایجانی در مراکز گردشگری تصویب شد

مرتضی آبدار در مراسم رونمایی از ساز جدید و متفاوت موسیقی سنتی و بومی خطه آذربایجان به نام ‘ ساز باس ‘، افزود: طی جلسه برگزار شده در استانداری آذربایجان شرقی و با اهتمام مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی طرح اجرای موسیقی آذربایجانی در مراکز گردشگری تصویب شد و منعی در این زمینه وجود ندارد.
وی تلاش برای رونق و گسترش موسیقی محلی آذربایجان و صیانت از آن را یکی از برنامه های مهم میراث فرهنگی آذربایجان شرقی برشمرد و اظهار داشت: در همین راستا ‘عاشیق رسول قربانی’ ، داستان ‘ گول گوز ‘، ‘ عاشیق عباس توفارقانلی’ و ‘خسته قاسیم’ در فهرست آثار ناملموس ثبت شده ملی قرار گرفته است.
آبدار با اشاره به قدمت و اصالت هنر موسیقی عاشیقی در آذربایجان، گفت: این هنر که همواره نماد موسیقی آذربایجان بوده امروز شاهد اتفاقی ناب و منحصر به فرد توسط هنرمندی است که سال ها در این عرصه فعالیت و مطالعه داشته است.
وی ادامه داد: عاشیق چنگیز مهدی پور همواره در تلاش بوده تا موسیقی عاشیقی را به نحو عالی به مخاطبان معرفی و ارایه کند و امروز شاهدیم که تلاش های او به ثمر نشسته و سازی را ابداع کرده که می تواند در عرصه موسیقی عاشیقی بسیار اثرگذار باشد.
آبدار از ثبت ملی سه داستان عاشیق ها در فهرست آثار ناملموس ملی خبر داد و گفت: همزمان با رونمایی این ساز بدیع، امروز شاهد ثبت ملی داستان داستان ‘عاشیق عباس توفارقانلی و گولگز’، داستان عاشیقی ‘عاشیق قوربانی’ و داستان عامیانه ‘عاشیق خسته قاسیم’ هستیم.
برای اولین بار در تاریخ موسیقی عاشیقی آلت جدید و متفاوت این نوع موسیقی به نام ‘ ساز باس ‘ توسط استاد چنگیز مهدی پور ابداع و رونمایی شد.