- پایگاه خبری آذرقلم - https://azargalam.ir -

دریاچه ارومیه در حال حذف از نقشه: تنها ۵ درصد دریاچه باقی مانده است

[vc_row][vc_column][vc_column_text]آذرقلم: درحالی که، دریاچه ارومیه به سرعت درحال حذف شدن از روی نقشه ایران و تبدیل به شوره زاری گرد و غبارخیز برای مردم شمالغرب کشور است، تا این لحظه هیچ جلسه یا برنامه فوق‌العاده برای جلوگیری از این اتفاق رخ نداده است.
به گزارش آذرقلم، با کاهش بی سابقه تراز آب دریاچه ارومیه و تبخیر حجم اندک آب باقی مانده این دریاچه، نگین آبی آذربایجان در روزهای ناخوشی قرار گرفته است و تا این لحظه هیچ برنامه فوق العاده یا جلسه فوری برای حل این بحران که بطور مستقیم زندگی در چندین استان و ده ها میلیون نفر را تحت تاثیر قرار می دهد، انجام نگرفته است.

تنها ۵ درصد دریاچه ارومیه باقی مانده است
امیرعباس جعفری مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان‌غربی در نشست شورای هماهنگی مدیریت بحران و پدافند غیرعامل مدیران صنعت آب و برق استان‌های شمال غرب کشور در تکاب گفت: بیش از ۲ دهه گذشته، هرسال به طور متوسط ۴۰ سانتی متر از ارتفاع دریاچه ارومیه کاسته شده و اکنون ۹۵ درصد از آب این دریاچه خشک شده است.
شایان ذکر است، از اوایل خردادماه امسال، هیچ آماری مبنی بر وضعیت تراز، حجم آب و وسعت دریاچه ارومیه از سوی سازمان آب منطقه ای و وزارت نیرو منتشر نشده با این حال گمانه‌زنی‌ها از شدت گرفتن و تسریع کاهش آب دریاچه حکایت دارد.
همچنین شامگاه دیروز، صفحه رسمی دولت سیزدهم در آذربایجان‌غربی در تلگرام اعلام کرد: محمدصادق معتمدیان استاندار آذربایجان‌غربی با اشاره به دستورات ویژه ریاست جمهوری در سفر اخیر به آذربایجان‌غربی برای نجات دریاچه ارومیه، تسریع در تکمیل و اتمام طرح انتقال آب از کانی سیب به دریاچه ارومیه را خواستار شد.

احیای دریاچه ارومیه فقط با تزریق آب شیرین اتفاق نمی‌افتد/ 300 میلیون مترمکعب آب در راه دریاچه ارومیه
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان‌شرقی گفت: احیای دریاچه ارومیه تنها با ریختن آب شیرین به آن اتفاق نخواهد افتاد و باید در میان‌مدت و بلندمدت از روش‌های مطمئن دیگر و با لحاظ تمام ابعاد علمی و عملی استفاده شود.
جواد رحمتی در نشست شورای منطقه‌ای احیای دریاچه ارومیه در خصوص گزارش‌های ارائه‌ شده، اظهار کرد: کارهای انجام شده در این حوزه برای تثبیت وضعیت و بازگشت زندگی مجدد به دریاچه ارومیه بود که موجب شد در سال آبی ۹۸-۹۹، میزان آب دریاچه از ۵ میلیارد متر مکعب بگذرد، ولی به‌خاطر تشدید خشکسالی و عدم تکمیل پروژه‌های سازه‌ای امروز میزان آب دریاچه نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
جواد رحمتی افزود: برای انتقال آب به پیکره دریاچه، ۶۳۰ میلیون مترمکعب از سد کانی‌سیب از طریق تونل زاب و حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب از پساب تصفیه‌خانه‌های فاضلاب تبریز، ارومیه و شهرهای دیگر پیش‌بینی شده بود که متاسفانه این پروژه‌ها هنوز به بهره‌برداری نرسیده، اما امیدواریم با تکمیل بخشی از آنها در سال.جاری ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب به دریاچه سرازیر شود.
وی به اجرای طرح‌های غیرسازه‌ای نظیر تثبیت خاک، تغییر الگوی کشت، بهره‌وری در مصرف آب کشاورزی و جلوگیری از برداشت‌های غیرمجاز اشاره کرد و گفت: به‌رغم اینکه کارهای انجام‌شده در این زمینه موثر بوده، اما ادامه روند فعلی در درازمدت امکان‌پذیر نیست و لازم است یک بازنگری فنی و علمی در طرح‌های احیای دریاچه اتفاق بیفتد.
رحمتی خاطرنشان کرد: احیای دریاچه ارومیه تنها با ریختن آب شیرین به آن اتفاق نخواهد افتاد و باید در میان‌مدت و بلندمدت از روش‌های مطمئن دیگر و با لحاظ تمام ابعاد علمی و عملی استفاده شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان شرقی تصریح کرد: انجام عملیات غیرسازه‌ای مانند طرح‌های تثبیت خاک و استفاده اقتصادی از اراضی رهاشده به‌صورت کشت محصولات مقاوم به کم‌آبی می‌تواند از طریق جوامع محلی انجام شده و از طریق عملیات قرق و نگهداری، از افزایش کانون‌های مستعد تولید گردوغبار در حاشیه دریاچه جلوگیری کند.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]