- پایگاه خبری آذرقلم - https://azargalam.ir -

باغداری سنتی دیگر توجیه اقتصادی ندارد/ تاثیر استفاده بی رویه از سموم و افزایش سقوط از درخت!

آذرقلم: رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه باغداری مدرن دیگر با تنوع کشت محصول در یک مزرعه یا باغ در تناقض قرار دارد گفت: این شیوه سنتی باغداری با توجه به کمبود منابع آب و خاک دیگر توجیه اقتصادی ندارد.
به گزارش خبرنگار آذرقلم، دکتر احمد بایبوردی در نشست مطبوعاتی خود با اصحاب رسانه با بیان اینکه یک دست نبودن نوع درختان باغات سنتی و عدم رعایت اصل کاشت «محصول واحد» سبب ناهماهنگی در استفاده از کود و سموم و آبیاری شده و مدیریت باغات را دچار خلل می کند. نتیجه این مدیریت آشفته، کاهش تولید محصولات باغی است.

دکتر بایبوردی، در بخش دیگری از صحبت های خود به تاثیر زیانبار تحریم های اقتصادی بر وضعیت کشاورزی و باغداری ما اشاره کرد و گفت: به خاطر تحریم های ناعادلانه، واردات سموم موثر و به روز دچار وقفه شده و در نتیجه کشاورزان و باغداران برای از بین بردن آفات، به چای یک بار استفاده از سموم، در چندین مرحله از این سموم تاریخ گذشته و غیرموثر استفاده کردند که در نتیجه سبب تلف شدن پرندگانی شدند که به صورت بیولوژیک کرم خراط درختان را از بین می بردند و تعادل زیستی ایجاد می کردند. اما به مرور زمان، کرم خراط به شدت در سطح مزارع و باغات ما شیوع پیدا کرد و با خوردن درون شاخه ها، سبب شکستگی سریع شاخه ها شدند.
بایبوردی از موضوع تاسف باری در همین رابطه خبر داد و گفت: تحقیقات نشان می دهد که به دلیل ازدیاد بی رویه کرم خراط و پوسیدگی شاخه های درختان گردو در شهرستان های اسکو و آذرشهر، در طی سال های اخیر آمار سقوط از درختان به شدت افزایش یافته است!

راه اندازی دهکده فناور دانش بنیان در سعید آباد:
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی از راه اندازی و آغاز فعالیت دهکده فناوری کشاورزی، منابع طبیعی و صنایع غذایی استان در سعیدآباد تبریز در یکسال گذشته خبر داد و گفت: در این دهکده که برای اولین بار در آذربایجان شرقی اجرا می شود بیش از 45 شرکت مجوز فعالیت گرفته و تاکنون برای 25 نفر نیز اشتغال زایی شده است.
بایبوردی، زمینه فعالیت این شرکت ها را، بیشتر در زمینه های: سنتز زنبور عسل پرتولید و بومی سازی آن، تولید کودهای غنی شده، تولید ایزومالتوز(قند ویژه بیماران دیابتی) خوراک دام، شتاب دهنده های تخصصی و تجاری سازی محصولات و … دانست.

تولید ارقام جدید کشاورزی در آذربایجان شرقی
دکتر بایبوردی از تولید ارقام جدید در حوزه کشاورزی خبر داد و گفت: تولید بذر دو رقم یونجه جدید به نام های «آذر» و «منیر» که مقاوم به سرما و خشکی هستند در مرکز ملکان در آستانه تولید انبوه است.
وی عدم فعالیت شرکتهای تخصصی بخش خصوصی تولید بذر در استان را مهمترین ضعف حوزه کشاورزی ما دانست و افزود: این در حالی است که مثلا در کشور ترکیه بیش از 34 شرکت خصوصی در این زمینه فعال هستند.
بایبوردی همچنین از تولید هشت رقم جدید زردآلو برای اولین بار در کشور در مرکز تحقیقات سهند خبر داد و گفت: ارقام شانلی، جلیل، پارسی، آتا، آذر، زرین، مجلسی و نیکا ارقامی هستند که بعد از حدود 20 تا 25 سال کار مداوم تحقیقاتی ثبت ملی شده اند.
وی افزود: این ارقام متحمل به شوری، آفات و بیماری ها بوده و در شهرستان های جلفا، شبستر و مرند در حال توسعه و کشت هستند.

فاصله زیاد بین محقق و کشاورز:
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه بخش خصوصی باید از مراکز تحقیقاتی حمایت کند افزود: در همه جای جهان بخش خصوصی سفارش انجام تحقیقات کشاورزی را به مراکز تحقیقاتی ارائه می دهد در حالی که در کشور ما میان محقق و کشاورز فاصله ی زیادی افتاده است.

بایبوردی تصریح کرد: امروز در تمام کشورهای جهان ۷۰ درصد تحقیقات این حوزه را بخش خصوصی انجام می دهد و دولت ها تنها ۳۰ درصد در حد تامین منابع مالی مشارکت دارند این در حالی است که این وضع در کشور کاملا پیچیده و نامناسب است.
وی اتصال این دو حلقه را جزو مسئولیت های مراکز ترویج کشاورزی دانست و گفت: متاسفانه مقاله محوری، به دغدغه اصلی مراکز علمی و تحقیقاتی و هیات های علمی ما تبدیل شده است. نباید انتظار داشته باشیم که یک محقق این حوزه به دنبال تولید مقاله علمی و چاپ آن در مجلات معتبر باشد. محقق ما باید در کنار کشاورز بوده و طرح نوشته و ارائه طریق نماید. این موضوع شاید در مورد وزارت علوم مصداق داشته باشد اما در کار تحقیقات کشاورزی به نظرم این موضوع باید اصلاح شود.
وی تاکید کرد: برای موفقیت در حوزه کشاورزی باید نگرش تحقیقاتی را در بین مسئولان ببینیم!

ناظر فنی طرح ملی الگوی کشت در آذربایجان شرقی:

دکتر بایبوردی، همچنین از نتیجه کارهای تحقیقاتی خود و همکارانش در زمینه کاهش 5 تا 25 درصدی مصرف آب کشاورزی در اراضی پیرامون دریاچه ارومیه با استفاده از شیوه های به زراعی و به نژادی خبر داد و گفت: ناظر فنی طرح ملی الگوی کشت انتخاب شده که می تواند منجی کشاورزی ما با توجه به محدودیت های آبی و خاکی باشد.
وی افزود: در این طرح، استانداری آذربایجان شرقی به عنوان متولی اصلی، سازمان جهاد کشاورزی به عنوان دبیر و مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی به عنوان کمیته علمی این طرح انتخاب شده است. در همین رابطه جزو شش استان برتر کشور هستیم.

تردید ها در مورد اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت!
دکتر بایبوردی از اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت در سطح کشور در این مرکز و همکاری آن با شهرداری ها و سایر مراکز برای اجرای آن خبر داد ولی در پاسخ به سوال خبرنگار آذرقلم در مورد اغراق آمیز بودن این ارقام و سهم آذربایجان شرقی ابراز بی اطلاعی کرد.
هر چند وی متولی اصلی این طرح را مرکز تحقیقات کشاورزی دانست اما اغراق آمیز بودن این آمار و ارقام را هم دور از ذهن ندانست و گفت: ظرفیت تولید نهالستان های ما کمتر از این میزان است.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی یکپارچه کردن اراضی مهمترین دغدغه کشاورزی کشور ما دانست و گفت: متاسفانه تقسیم و تفکیک اراضی به ارث مانده از گذشتگان امکان توسعه کشاورزی مدرن و مبتنی بر ماشین آلات را دچار اختلال کرده است.

طرح آبخوان داری تسوج، الگوی موفق جلوگیری از فرسایش خاک
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی در ادامه صحبت های خود، طرح آبخوانداری شهر تسوج را که چند دهه پیش در غرب این شهر اجرا شده نمونه بارز و علمی جلوگیری از فراسایش خاک در سطح کشور و استان قلمداد کرد و گفت: ایران به عنوان سومین کشور دارای فرسایش بالای خاک شناخته شده است. بنابراین همه تحقیقات و برنامه ریزی ها باید به سمتی بروند که مانع از فرسایش خاک زراعی شوند.
دکتر بایبوردی، اجرای طرح آبخوانداری تسوج را باعث حفظ رطوبت خاک، تزریق آبهای سطحی به منابع و ذخایر آبی زیرزمین، جلوگیری از جاری شدن سیلاب دانست و از آن به عنوان یکی از طرح های موفق تحقیقاتی کشور یاد کرد.

خبرنگار: خوش نیت