- پایگاه خبری آذرقلم - https://azargalam.ir -

آخرین اخبار از پایان جنگ قره‌باغ: رونمایی از نقش پوتین و ارتش ارمنستان

[vc_row][vc_column][vc_column_text]آذرقلم: ارمنستان و آذربایجان پس از چندین ماه مبارزه بر سر منطقه قره باغ، ساعاتی پیش با امضا توافقنانه‌ای به این مناقشه پایان دادند.

آغاز استقرار نیروهای حافظ صلح روسیه
آذرقلم: ساعاتی پس از اعلام توافق سه جانبه جمهوری آذربایجان، روسیه و ارمنستان، وزرات دفاع ایروان روز سه شنبه اعلام کرد که فعالیتهای خصومت آمیز در جبهه نبرد قره باغ کوهستانی متوقف شده است.توقف جنگ قره‌باغ/ آغاز استقرار نیروهای حافظ صلح روسیه
منابع روس نیز از آغاز استقرار نیروهای حافظ صلح روسیه در مرکز قره باغ براساس توافق میان مسکو، باکو و ایروان خبر دادند.

پاشینیان از ارمنستان فرار نکرده است

نخست‌وزیر ارمنستان امروز (سه‌شنبه) اعلام کرد که در کشورش به سر می‌برد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان در پیامی فیس‌بوکی نوشت: البته که من در ارمنستان به سر می‌برم و در حال اجرای کامل وظایفم به عنوان نخست‌وزیر هستم.
به دنبال عقد آتش‌بس جدیدی که به امضای رهبران روسیه، جمهوری ‌آذربایجان و نخست‌وزیر ارمنستان رسید، موج جدیدی از ناآرامی ایروان، پایتخت ارمنستان را فرا گرفت. حزب اپوزیسیون ارمنستان در حال جمع‌آوری امضاست تا جلسه فوق‌العاده‌ای در پارلمان برای لغو مشارکت ایروان در توافق‌ آتش‌بس جدید تشکیل شود.
مخالفان توافق معتقدند عقب‌نشینی نیروهای ارمنی از بخشی از خاک جمهوری آذربایجان که ارمنستان را به قره‌باغ متصل کرده، “خیانت” است.

پاشینیان: به اصرار ارتش توافق را امضا کردم
پاشینیان بیان داشت که امضای توافق مربوط به قره باغ به اصرار چندین باره ارتش بوده برای آنکه منابع تمام شده است.
اسپوتنیک گزارش داد: نخست وزیر ارمنستان نیکل پاشینیان در برنامه پخش مستقیم از فیس بوک سخنرانی کرد.پاشینیان: به اصرار ارتش توافق را امضا کردم
به گفته ی وی به توصیه نظامیان توافق مربوط به صلح قره باغ را امضاء کرده است.
نخست وزیر ارمنستان در ادامه بیان داشت که امضای توافق مربوط به قره باغ به اصرار ارتش بوده برای آنکه منابع به اتمام رسیده است.
پاشینیان گفت: « ارتش گفت که باید جنگ را متوقف کنیم. برای آنکه مسائلی هست اما چشم انداز حل آنها وجود ندارد و منابع به اتمام رسیده است.»
به گفته ی وی اگر توافقی حتی منفی زودتر اعلام می شد منجر به کاهش کارآیی رزمی می گردید. نخست وزیر ارمنستان افزود که راضی نیست از اینکه ملت نتوانست حقیقت را بداند. در کشور مشکلاتی برای جابه جایی وجود دارد و در کل آنها برای عملیات های جنگی آماده نبودند. وی خاطر نشان کرد: « منبع نظامی به طور کامل موثر نبود. کسانی که در خط مقدم می جنگیدند، جایگزین نداشتند. کسانی که می جنگیدند باید وقت استراحت پیدا می کردند. در خط مقدم افرادی بودند که یک ماه پشت سرهم جنگیده اند بدون اینکه کسی جایگزینشان شود.»
به گفته پاشینیان در نتیجه رهبریت ارمنستان و جمهوری قره باغ تصمیم گرفتند که هر چه سریعتر به جنگ خاتمه دهند در غیر این صورت عواقب آن سخت تر و سنگین تر خواهد بود.
یشتر اطلاع داده شد که نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان با رهبران آذربایجان و روسیه توافق قطع فعالیت نظامی در قره باغ کوهستانی را امضاء کرده است.

«نیکول پاشینیان» نخست‌وزیر ارمنستان دوشنبه شب به وقت محلی در بیانیه‌ای اعلام کرد که با رهبران روسیه و جمهوری آذربایجان بر سر پایان جنگ در منطقه مورد مناقشه «قره‌باغ» به توافق رسیده است.پاشینیان در ادامه بیانیه خود گفت: «توافقنامه‌ای با روسیه و جمهوری آذربایجان درباره آتش‌بس و پایان جنگ در منطقه مورد مناقشه قره‌باغ امضا کرده است».

نخست وزیر ارمنستان تصریح کرد: «بیانیه مشترک دردناکی را با روسای جمهوری روسیه و جمهوری آذربایجان برای پایان جنگ قره باغ امضا کردم».

وی در ادامه بیانیه خطاب به ملت ارمنستان گفت: «تصمیم خیلی خیلی سختی را برای خودم و شما گرفتم. این تصمیم را بر اساس بررسی و تحلیل عمیق وضاع نظامی و ارزیابی‌ اشخاصی که آن را بهتر متوجه می‌شوند، اتخاذ کردم».

نیکول پاشینیان اعلام کرد که «این یک پیروزی نیست، اما تا زمانی که شما مردم ارمنستان به بازنده بودن خود در جنگ اعتراف نکرده باشید، شکستی در کار نخواهد بود».

نخست وزیر ارمنستان ادامه داد: «تصمیم به توقف جنگ و آتش بس در قره باغ برای من و مردم ما من بسیار دردناک است».پاشینیان در پایان بیانیه خود اظهار داشت: «من در برابر همه شهدا، سربازان، افسران، ژنرال‌ها و نیروهای داوطلب که با جانشان از سرزمین خود دفاع کردند، سر تعظیم فرود می‌آورم».

بیانیه کرملین:
کاخ کرملین هم در بیانیه‌ای اعلام کرد که ولادیمیر پوتین و الهام علی‌اف و پاشینیان بیانیه‌ای مشترکی را درباره آتش بس در منطقه قره باغ امضا کردند.

همزمان، ولادیمیر پوتین در سخنانی گفت که طبق بیانیه مشترک، نیروهای حافظ صلح در منطقه قره‌باغ کوهستانی مستقر خواهند شد و آتش‌بس جدید، شرایط لازم برای حل بلندمدت بحران قره‌ باغ را فراهم خواهد آورد.رئیس جمهور روسیه تاکید کرد که آتش بس جدید از بامداد امروز سه شنبه (10 نوامبر) به وقت مسکو وارد مرحله اجرا شده است.

مناقشه از کی شروع شد؟
درگیری‌های نظامی میان نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان از ۶ مهرماه گذشته آغاز شده است و برغم این که با دخالت میانجیگران بین‌المللی سه بار توافق آتش بس میان طرفین حاصل شده، این درگیری‌ها بیش از یک ماه است همچنان با شدت ادامه دارد.

جمهوری آذربایجان در این مناقشه با تکیه بر اصل حفظ تمامیت ارضی خواستار پایان اشغالگری ارمنستان شده و از سوی دیگر طرف ارمنی با استناد به اصل «حق تعیین سرنوشت» خواستار به رسمیت شناخته شدن حقوق ارامنه در منطقه قره باغ شده است.

تجمع تظاهرات‌کنندگان مقابل ساختمان نخست‌وزیری ارمنستان

رسانه های ارمنستان از شکل گیری تظاهرات در برابر ساختمان نخست وزیری این کشور خبر می‌دهند.

معترضان ضمن مخالفت با توافق آتش‌بس، خواستار استعفای « نیکول پاشینیان»، نخست وزیر ارمنستان شدند.

رسانه‌ها می‌گویند معترضان ارمنستان وارد ساختمان نخست‌وزیری این کشور شده‌اند.

بیانیه پوتین و مفاد توافق

گزارش رسانه‌ها حاکی است طبق مفاد این آتش‌بس مقرر شد هر دو طرف موقعیت‌های سرزمینی فعلی خودشان را به شکلی که در حال حاضر هست، حفظ کنند؛ این به معنی آن است که دستاوردهای نظامی به دست‌‌امده برای جمهوری آذربایجان از زمان آغاز درگیری‌ها حفظ خواهند شد.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه اعلام کرد نیروهای حافظ صلح در منطقه قره‌باغ کوهستانی مستقر خواهد شد.

رئیس جمهوری ارمنستان: از توافق قره‌باغ اطلاعی نداشتم

آرمن سرکیسیان رئیس جمهوری ارمنستان اظهار داشت که از رسانه ها در مورد توافق آتش بس کامل در قره باغ اطلاع پیدا کرده و در هیچ بحثی در این مورد شرکت نکرده است.
“سرکیسیان گفت: «من از مطبوعات از بیانیه ارمنستان و روسای جمهوری روسیه و آذربایجان در باره پایان چنگ در قره باغ مطلع شدم. من همچنین از مطبوعات در مورد شرایط خاتمه جنگ مطلع شدم.»
به گفته وی، به عنوان رئیس جمهوری کشور، حتی در مورد این سند با وی مشورت و بحث هم نشده است. وی خاطرنشان کرد که نگرانی عمیق مردم را در نظر می گیرد.
سرکیسیان گفت: “من بلافاصله رایزنی های سیاسی را در این مورد برای محافظت از منافع ملی در اسرع وقت آغاز می کنم.

مفاد توافق آتش‌بس

گزارش رسانه‌ها حاکی است طبق مفاد این آتش‌بس مقرر شد هر دو طرف موقعیت‌های سرزمینی فعلی خودشان را به شکلی که در حال حاضر هست، حفظ کنند؛ این به معنی آن است که دستاوردهای نظامی به دست‌امده برای جمهوری آذربایجان از زمان آغاز درگیری‌ها حفظ خواهند شد.

متن کامل بیانیه مشترک روسای جمهور روسیه، جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان به شرح زیر است:
-ما روسای جمهوری آذربایجان، نخست‌وزیر جمهوری ارمنستان و رئیس‌جمور فدراسیون روسیه موارد ذیل را اعلام می‌کنیم:

۱- آتش‌بس کامل و توقف کامل عملیات‌های نظامی در مناطق درگیری در قره‌باغ کوهستانی از ساعت ۰۰:۰۰، ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰ به وقت مسکو اعلام خواهد شد. جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان که از این به بعد به عنوان «طرف‌ها» مورد اشاره قرار خواهند گرفت مواضع سرزمینی خودشان را حفظ خواهند کرد.

۲- منطقه آغ‌دام و اراضی جمهوری آذربایجان در منطقه قازاخ که تحت سیطره جمهوری ارمنستان بود، از تاریخ ۲۰ نوامبر به آذربایجان واگذار خواهد شد.

۳- گروهی از نیروهای صلح‌بان فدراسیون روسیه شامل ۱۹۶۰ پرسنل نظامی، ۹۰ نفربر زره‌پوش، ۳۸۰ خودرو و تجهیزات ویژه در طول منطقه تماس قره‌باغ کوهستانی و در طول کریدور لاچین مستقر خواهند شد.

۴- استقرار نیروهای صلح‌بان فدراسیون روسیه، به موازات عقب‌نشینی نیروهای مسلح ارمنستان صورت خواهد گرفت. مدت زمان استقرار نیروهای حافظ صلح روسیه ۵ سال خواهد بود و این مدت به طور خودکار برای ۵ سال بعد تمدید خواهد شد، مگر آنکه هر کدام از طرفین ۶ماه قبل از انقضای این دوره، قصد خود را برای انقضای این بند اعلام کند.

۵- به منظور افزایش اثربخشی فرایندهای کنترلی بر روی اجرای توافقات توسط طرف‌های درگیری، یک مرکز آشتی برای نظارت بر آتش‌بس تشکیل خواهد شد.

۶- جمهوری ارمنستان منطقه کلبجار را تا ۱۵ نوامبر ۲۰۲۰ و منطقه لاچین را تا ۱ دسامبر ۲۰۲۰ تحویل جمهوری آذربایجان خواهد داد و کریدور لاچین را تا عرض ۵ کیلومتر پشت سر خواهد گذاشت. این اتصال قره‌باغ به ارمنستان را تضمین می‌کند. این مسئله بر وضعیت شهر شوشا هم موثر خواهد بود. طبق این توافق، طی سه سال آینده، برنامه‌ای برای احداث یک مسیر جدید حمل و نقل در طول کریدور لاچین مشخص خواهد شد. این مسیر، ارتباط بین استپاناکرت و ارمنستان را میسر خواهد کرد. جمهوری آذربایجان، ایمنی تردد شهروندان، خودروها و کالاها در طول کریدور لاچین در هر دو جهت را تضمین می‌کند.

۷- آوارگان و پناهندگان داخلی باید تحت نظارت دفتر کمیسارریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان به خاک قره‌باغ و مناطق همجوار برگردند.

۸- اسرای جنگی و سایر بازداشت‌شدگان و اجساد افراد کشته‌شده مبادله خواهند شد.

۹- تمامی محورهای مواصلاتی اقتصادی و حمل و نقل در منطقه رفع انسداد شده‌اند. جمهوری‌ ارمنستان به منظور سازمان‌دهی تردد بدون مانع شهروندان، خودروها و کالاها در هر دو جهت، ارتباطات حمل و نقلی بین مناطق غربی جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان را فراهم می‌کند. کنترل ارتباطات حمل و نقلی تحت کنترل سرویس خدمات مرزی FSB روسیه خواهد بود.

۱۰- با توافق طرفین، ساخت محورهای حمل و نقل جدید برای متصل کردن جمهوری خودمختار نخجوان به مناطق غربی آذربایجان انجام خواهد شد.

جمهوری‌های آذربایجان و ارمنستان بیش از یک ماه است که در منطقه قره‌باغ کوهستانی وارد یک درگیری نظامی شده‌اند. طی این مدت سه بار بر سر توقف درگیری‌ها و آتش‌بس بشردوستانه توافق کردند که دو بار با میانجی‌گری مسکو بود و بار سوم با میانجی‌گری واشنگتن حاصل شد، اما هر بار این توافق نقض و درگیری از سر گرفته شده است.

جمهوری آذربایجان با استناد به قطعنامه‌های بین‌المللی اعلام کرده که درصدد احیای حاکمیت خود بر قره باغ کوهستانی است؛ منطقه‌ای که کنترل آن در دست نیروهای تحت حمایت ارمنستان قرار دارد.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]