- پایگاه خبری آذرقلم - https://azargalam.ir -

آب رودخانه زاب تا شهریور به دریاچه ارومیه می رسد/ افزایش۶۱ سانتی متری تراز دریاچه

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

اختصاص اعتبار یکهزار میلیارد تومانی برای احیای دریاچه ارومیه در سال ۹۹

آذرقلم: رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اتمام طرح‌های سخت افزاری احیای دریاچه ارومیه در سال ۹۹، گفت: امسال برای تکمیل این طرح‌ها حدود هزار میلیارد تومان هزینه می‌شود.

به گزارش آذرقلم، عیسی کلانتری، با اشاره به اقدامات دولت برای احیای این دریاچه، افزود: برای اجرای طرح های احیای دریاچه ارومیه تاکنون به نرخ های جاری بیش از ۹ هزار میلیارد تومان هزینه شده است.

وی افزود: تونل انتقال آب زاب حدود ۳۶ کیلومتر است که ۳۳ کیلومتر آن حفر شده و ۳ کیلومتر باقی‌مانده نیز در تابستان امسال تمام خواهد شد و از تونل ۶۲۳ میلیون متر مکعب آب که از طریق دجله و اروند رود به حوزه خلیج فارس می‌رفت به سمت دریاچه منحرف خواهد شد.

معاون رئیس جمهور تصریح کرد: سد سیلور نیز ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب روانه دریاچه خواهد کرد؛ پروژه‌های تصفیه‌خانه‌های آب شهرهای تبریز و ارومیه تا پایان امسال تمام و ۳۰۰ میلیون متر مکعب هم از این تصفیه‌خانه‌های حوزه دریاچه وارد می‌شود.

کلانتری اذعان با بیان اینکه سالیانه حدود ۰.۷ میلیارد متر مکعب از آب دریاچه تبخیر می‌‌شود، افزود: با اتمام پروژه‌های مذکور به‌طور خالص ۱.۵ میلیارد متر مکعب به دریاچه اضافه می‌شود و تا سال ۱۴۰۶ دریاچه به تراز نرمال اکولوژیک خود یعنی ۱۲۷۴.۱ متر با ۱۴.۷ میلیارد متر مکعب آب و ۲۵ درصد شوری به جامعه شمال‌غرب کشور بر می‌گردد.

وی در عین حال خاطرنشان ساخت: این اولین بار است که یک دریاچه خشک در دنیا احیا می‌شود؛ حتی آمریکایی‌ها هم نتوانستند دریاچه‌های خشک خود را احیا کنند و دریاچه آرال روسیه هم که حدود ۳۰ سال است که خشک شده هنوز تغییری در وضعیت آن مشاهده نشده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست توضیح داد: برخلاف همه پیش‌بینی‌های ناخوشایندی که برای دریاچه ارومیه می‌کردند عملا دانشمندان داخلی ما ثابت کردند که با برنامه‌ریزی علمی و دقیق و با زمانبندی‌های منسجم می‌توان به نتایج مطلوب دست یافت.

کلانتری یادآور شد: البته به‌دلیل کمبود بودجه‌ای که سه سال پیش گرفتارش بودیم یک سال از زمانبندی عقب افتادیم اما در سال ۱۴۰۶ دریاچه کاملی را تقدیم ملت ایران به‌ویژه آذری‌ها خواهیم کرد.

عوارض خشکی دریاچه ارومیه بدتر از کروناست

این مسوول ابراز داشت: خسارت‌هایی که در اثر نبود دریاچه، مردم آذربایجان و شمال‌غرب را دچار می‌کرد از نظر پزشکی صدها بار به مراتب بدتر از کرونایی است که امروز مردم با آن روبه رو هستند.

وی تشریح کرد: در سال ۹۴ فقط در ظرف چهار ماه فشار خون مردم تبریز به‌علت غبارهای نمکی دریاچه ارومیه ۰.۱ واحد افزایش پیدا کرد اما با تلاش‌های صورت گرفته بعد از این در حوزه دریاچه ارومیه غبار نمکی نخواهیم داشت و سطوحی که زیر پوشش آب نرفته با روش‌های بیولوژیکی مختلف تثبیت شده و مردم آذربایجان از شر غبارهای نمکی دریاچه ارومیه خلاص شدند.

وی با بیان اینکه طرح های احیای دریاچه ارومیه به حدود ۸۸ درصد پیشرفت رسیده است، اظهار داشت: تا پایان شهریور امسال طرح انتقال آب از رودخانه زاب و تا آخر سال تصفیه خانه های تبریز و ارومیه برای تامین بخشی از تعهدات تامین آب دریاچه ارومیه تکمیل می شود.

 رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با اجرای این طرح ها هم اکنون تراز دریاچه ارومیه یک هزار و ۲۷۱ متر و ۵۴ سانتی متر رسیده که این میزان ۶۱ سانتی متر بیشتر از مدت مشابه سال گذشته است.

کلانتری، ادامه داد: با تکمیل طرح های احیای دریاچه ارومیه سالانه حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب به دریاچه ارومیه وارد می شود و دریاچه در سال ۱۴۰۶ به تراز اکولوژیکی خود می رسد.

وی با بیان اینکه در صورت خشک شدن این دریاچه شهرهای اطراف آن به علت غبارهای نمکی خسارت می دید و این شهرها یا باید جابجا و یا کشاورزی در آن ها تعطیل می شد، یادآوری کرد: با احیای دریاچه ارومیه برای نخستین بار در دنیا است که یک دریاچه رو به خشکی احیا می شود.

وسعت کنونی دریاچه ارومیه ۲ هزار و ۹۷۸ کیلومترمربع است که این وسعت نسبت به هم‌سنجی سال گذشته ۴۸۴‌ کیلومترمربع و نسبت به مهر امسال ۱۵۰‌ کیلومتر مربع افزایش یافته است.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]