- پایگاه خبری آذرقلم - https://azargalam.ir -

پروژه حفاری در «والمان تبریز» متوقف شد/ احتمال کشف آثار تاریخی و قدیمی

میراث فرهنگی دستور توقف پروژه والمان تبریز را صادر کرد

آذرقلم: اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی، دستور توقف عملیات اجرایی پروژه والمان را که توسط شهرداری تبریز اجرا می شود، صادر کرد.

به گزارش آذرقلم، پروژه مشارکتی ساخت مجتمع تجاری «والمان» در هسته مرکزی و قدیمی تبریز، حد فاصل خیایان شریعتی و ارک، در دو فاز اجرا می‌شود که فاز اول آن سه سال قبل به پایان رسید و فاز دوم نیز شامل مرکز تجاری و خرید در ۲ طبقه و در امتداد پارکینگ طبقاتی والمان در حال احداث است.

فاز دوم روژه والمان وسیع‌تر از فاز اول است و با اتمام آن دو مرکز مزبور با احداث قسمت زیرین خیابان شریعتی، به همدیگر متصل خواهند شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی اظهار داشت: با توجه به پدیدار شدن بناهایی در خاکبرداری این پروژه، دستور توقف اجرای آن روز پنجشنبه گذشته صادر و به شهرداری ارسال شده است.

مرتضی آبدار افزود: باستان شناسان و کارشناسان میراث فرهنگی استان به منظور بررسی‌های بیشتر در محل بناهای زیر زمینی کشف شده، مستقر شده اند و عملیات اجرایی پروژه نیز به طور کامل متوقف است.

وی ادامه داد: نتایج بررسی‌های کارشناسان میراث فرهنگی در اسرع وقت در اختیار عموم قرار می‌گیرد.

دهانه آب انبار قدیمی که در محل اجرای فاز دوم طرح تجاری «والمان» آشکار شد

مشاهدات خبرنگار ما حاکی است که در محل اجرای طرح تجاری «والمان» یک آب انبار قدیمی از زیر خاک بیرون آمده است.

در ۳ دهه اخیر افزون بر ۵۰ مورد آب انبار قدیمی بیرون آمده از دل خاک در بافت مرکزی تبریز در حین ساخت وساز یا مسیرگشایی از بین رفته است که برای ساخت کوچکترین آنها امروز افزون بر ۵۰۰ میلیون تومان نیاز است.

محله «والمان»، بخشی از محله قدیمی و ارمنی نشین تبریز، موسوم به «بارون آواک» است که در یک سده قبل محل تاسیس و فعالیت مدارس و مراکز فرهنگی بوده است.

این محله در ضلع جنوبی غربی «ارک» تبریز واقع شده و در انقلاب مشروطه نیز محل وقوع رویدادهای تاریخی بوده است.

«والمان» نماد بافت تاریخی تبریز در قالب ساختمان ها و بناهایی بر مبنای معماری ایرانی- اسلامی است که امروز بخش عمده آن به دلیل ساخت و سازهای بی رویه و خارج از قاعده از بین رفته است.

آثار کشف شده در محله والمان تبریز قطعا می‎تواند بخشی از تبریز قدیم باشد
کریم میمنت‌نژاد، تاریخ پژوه و تبریز پژوه در گفت‎وگو با ایسنا، با بیان اینکه آثار کشف شده در محله والمان تبریز قطعا می‎تواند بخشی از تبریز قدیم باشد، گفت: هنوز ماهیت این آثار مشخص نشده است، اما ظاهر این سازه به کانال قنات شباهت دارد و احتمال ضعیف نیز وجود دارد که این سازه مناره باشد.
وی با بیان این که با توجه به ساخت و ایجاد تبریز جدید بر روی تبریز قدیم که در زلزله 1194 قمری از بین رفت، افزود: نجف قلی خان دنبلی، پادشاه کرد تبار وقت تبریز به دلیل تعلق خاطر مردم به تبریز و سخت بودن آوار برداری، سازه‌های جدید پس از وقوع زلزله را بر روی سازه‎های قدیمی و تخریب شده بنا کرد؛ بنابراین احتمال کشف آثار تاریخی مربوط به تبریز قدیم در هر بار کاوش، حفاری‌های عمیق و سایر عملیات‎های عمرانی به ویژه در مرکز شهر وجود دارد.
وی با اشاره به پروژه احداث زیر گذر قاضی طباطبایی در خیابان جمهوری اسلامی تبریز، تاکید کرد: طی احداث این پروژه که 20 سال قبل انجام شد نیز آثار تاریخی مشابهی در حفاری‎های مربوط به این پروژه کشف شد که متاسفانه با بی‎توجهی از بین رفت.
میمنت‌نژاد خاطرنشان کرد: با توجه به رشد اجتماعی مردم نسبت به 20 سال گذشته و حساسیت مردم و مسئولان، شنیدیم که دستور توقف عملیات عمرانی پروژه نشست زمین در محله والمان به این دلیل صادر شده است.
وی متذکر شد: با توجه به دانش و علم قبلی نسبت به تبریز قدیم و مدفون شدن آن زیر تبریز جدید، می‎توان از این آثار مکشوفه برای توسعه گردشگری و افزایش تعلق خاطر مردم نسبت به شهرشان استفاده کرد.